De belangrijkste verschillen tussen Shopware en OpenCart
Het kan een uitdaging en erg lastig zijn om het juiste e-commerceplatform te kiezen. Tegenwoordig kent de markt honderden verschillende opties, dit maakte de keuze erg lastig. Om je rendement van je winkel te vergroten en meer klanten aan te trekken, moet je een geschikt platform kiezen dat aan je huidige behoeften kan voldoen. Ook moet het de benodigde functionaliteit bieden om in de toekomst aan te kunnen passen en op ontwikkelingen te reageren.
Om het allemaal wat gemakkelijker te maken, vergelijken we de twee populaire e-commerceoplossingen: Shopware en OpenCart.
OpenCart
Opencart is een gratis en open source e-commerce platform en is een ideale match voor middelgrote en kleine bedrijven. De software is compatibel met PHP; elke ondernemer die bekend is met PHP zal veel baat hebben bij deze functie. Aangezien OpenCart een model met ‘core-extension’ gebruikt, moet je enkele toepassingen installeren als je meer functionaliteit nodig hebt.
Het goede nieuws is dat OpenCart een enorme variatie aan uitbreidingen heeft; bijna 14.000. Omdat het op de AJAX-technologie draait, is het platform verschrikkelijk snel. OpenCart heeft alle basisfuncties die online retailers nodig hebben voor hun e-commerce platform. Bovendien heeft OpenCart een multi-store-functie waarmee gebruikers meerdere webwinkels kunnen volgen en beheren vanuit één administratiepaneel.
Makkelijk te gebruiken
OpenCart is een eenvoudig en gebruiksvriendelijk e-commerceplatform met een intuïtieve, effectieve en goed ontworpen interface. Het werkt gemakkelijker in vergelijking met Shopware. Dankzij de snelle installatie en de interface is Opencart een zeer eenvoudige tool voor veel a-technische gebruikers. U kunt eenvoudig binnen OpenCart wijzigingen aanbrengen en toevoegen met weinig technische kennis.
Gratis
Het woord gratis kan een beetje misleidend zijn als het gaat om open-source platforms. OpenCart is volledig gratis te downloaden, upgraden en gebruiken; maar dat betekent niet dat je de webwinkel kosteloos beheert.
Houd er rekening mee dat je beveiligings- en hostingkosten moet betalen. Een paar basisuitgaven die je moet maken zijn de kosten van hosting, domeinnaam en je SSL-certificaat. Bovendien moet je mogelijk een aanzienlijk bedrag besteden aan de aanschaf van verschillende uitbreidingen.
SEO
Wat betreft SEO is OpenCart een redelijk goed platform, maar het is niet de beste. Het bevat alle essentiële SEO-functies die je van een degelijke e-commerce platform kunt verwachten. Het kan je producten of diensten eenvoudig in een van de beste SERPs krijgen.
Je kunt metabeschrijvingen en trefwoorden toewijzen aan al de categorie- en productpagina’s, samen met header- en title-tags. Bovendien doet OpenCart het goed als het gaat om het ontwikkelen van uitstekende SEO-URL’s.
E-commerce ontwerpen en sjablonen
OpenCart heeft een afwisseling aan responsieve en professionele ontworpen thema’s. Je zult duizenden gratis en betaalde thema’s vinden, die je webwinkel een goede uitstraling kunnen geven.
Je hebt echter basiskennis nodig van CSS, HTML en JavaScript om de ontwerpen en thema’s toe te passen op je webwinkel. Dit maakt het vaak wat moeilijker om sjablonen in OpenCart te beheren in vergelijking met Shopware.
Klantenondersteuning
In tegenstelling tot veel andere open source e-commerceplatforms biedt OpenCart wel klantenondersteuning. Opencart is onlangs begonnen met het aanbieden van speciale community-commerciële ondersteuning.
Gelukkig, zijn er ook genoeg Opencart-forums actief. Hier kun je gemakkelijk een rep of ontwikkelaar vinden die je vragen gratis kan beantwoorden.
Shopware
Net als OpenCart is Shopware een open-source e-commerce platform die werkt met de nieuwste editie van PHP. Het belangrijkste voordeel van de compatibiliteit van Shopware met PHP Seven is de ongelooflijke toename in prestaties. Volgens de laatste tests is Shopware op veel vlakken bijna tweemaal zo snel, wat een voordeel geeft ten opzichte van Opencart.
Dit komt met name tot uiting in de ‘Theme Cache’, waarmee je heel snel een thema kunt ontwikkelen. Shopware maakt gebruik van de nieuwste en meest innovatieve technologieën om klanten een goede beveiliging te bieden.
Intuïtief en gemakkelijk te gebruiken
Shopware heeft een intuïtieve en eenvoudige interface, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is. Hiermee kun je je tijd en inspanning besteden aan de belangrijkste aspecten van de online business. De backend is speciaal ontworpen om tijd te besparen en je werk te kunnen vereenvoudigen.
Aanpasbaarheid
Vanwege het open sjabloonontwerp is Shopware zeer gemakkelijk aan te passen. Je kunt gemakkelijk veel aanpassingen maken via de backend zonder een enkele coderegel aan te raken. Dit geeft het e-commerce platform nog een voordeel ten opzichte van OpenCart.
Flexibele gebruikersondersteuning
Klanten van Shopware kunnen kiezen uit verschillende service- en ondersteuningsopties. Een paar van deze opties zijn gratis beschikbaar. Voor een wat meer uitgebreide gebruikersondersteuning heb je de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende Shopware-abonnementen die zijn afgestemd op je behoeften. Selecteer eenvoudig de abonnementsoptie die het beste aansluit bij je bedrijfsmodel.
Prijs
Shopware heeft vier tarieven wat onderverdeeld is in categorieën. Dit zijn community, professional, professional plus en enterprise. Het communityplan is gratis en biedt ondersteuning via de gemeenschap. Het professional pakket kost €1.295 en het professional plus pakket kost €5.995 per jaar. Het enterprise-pakket is op bestelling beschikbaar, dit heeft geen vaste prijs. Deze prijs bestaat onder meer uit ondersteuning van de fabrikant, productstreams, een storytelling feature, klantenstromen en nog meer.
SEO
Shopware biedt aanzienlijke en betrouwbare manieren om de meest relevante zoekmachine-inhoud voor zoekmachines te leveren aan Google. Los daarvan zorgen de responsieve en dynamische sjabloonformaten ervoor dat Google’s Crawler Ajax in staat is om alle ingesloten inhoud in je winkelomgeving optimaal vast te leggen en er op een voor SEO relevante manier het beste van te maken.
Alle responsieve thema-pagina’s zijn geoptimaliseerd zodat ze relevant zijn voor SEO. Bovendien zijn niet-SEO-gerelateerde en excessieve tags weggehaald. Het platform is ook geoptimaliseerd voor mobiele apparaten.
Dit was een vergelijking tussen Shopware en OpenCart, met de nadruk op de verschillen tussen de twee e-commerceplatforms.